Online kun je berekenen hoeveel hypotheek je maximaal op jouw inkomen kunt krijgen. Maar welke gegevens zijn hierbij van belang, en waar vind je deze?

Voordat je op huizenjacht gaat moet je eerst weten wat je indicatief kunt lenen. Je kunt wel huizen bekijken van 300.000 euro, maar dat heeft weinig zin als je het toch niet kunt financieren. Bij het online berekenen van de maximale hypotheek wordt er allerlei informatie opgevraagd. Wij leggen uit hoe je online de maximale hypotheek indicatief kunt berekenen.

Met welk inkomen kun je rekenen?

Voor het berekenen heb je jouw bruto jaarinkomen nodig. Hier kun je het bedrag opgeven wat je in totaal aan inkomen verwacht voor het jaar 2018. Neem hierin geen overwerk mee en andere extraatjes die niet vast zijn. Een vaste onregelmatigheidstoeslag reken je dus mee, maar een eenmalige jubileumuitkering niet. Je kunt er ook voor kiezen om niet het volledige inkomen mee te tellen. Je houdt er bijvoorbeeld van om meerdere keren per jaar op vakantie te gaan of je hebt een dure hobby. Door een extra marge aan te houden houd je geld over voor dingen die belangrijk voor jou zijn.

Inkomen van de partner meerekenen?

Vaak kom je er niet onderuit om ook het inkomen van je partner mee te rekenen bij het kopen van een huis. Huizen zijn namelijk dermate duur dat je vaak wel een tweede inkomen nodig hebt. Samenwoners in een prille relatie kunnen ervoor kiezen om toch op zoek te gaan naar een huis op één inkomen. Mocht de relatie toch niet goed uitpakken, dan vormt de gekochte woning geen probleem.

Heb je ook verplichte maandelijkse uitgaven?

Bepaalde vaste lasten hebben invloed op de hoogte van de maximale hypotheek. Hierbij spelen onder andere mee het rood kunnen staan op de lopende rekening, een studieschuld en in sommige gevallen ook een telefoonabonnement. Standaard kun je waarschijnlijk rood staan, maar toch heeft het invloed op wat je kunt lenen. Dit kan een paar duizend euro schelen. Tegenwoordig is een auto met private lease populair. Ook dit weegt mee en heeft een grote invloed op wat je maximaal kunt lenen. Neem alle lasten wel mee bij het maken van een proefberekening. Zo voorkom je latere teleurstellingen.

Passen de hypotheeklasten ook echt in jouw budget?

Bij het berekenen van de maximale hypotheek op jouw inkomen, krijg je een indruk waartoe de bank bereid is. Een nog veel belangrijkere vraag is of jij de maandlasten ook echt kunt ophoesten. In de berekeningstool krijg je ook al een globale indruk van de hoogte van de maandlasten.

 

Besef je goed dat je online alleen maar een globale indicatie krijgt. Wij kunnen jou adviseren en samen met jou het maximale bedrag nauwkeuriger vaststellen. Wij kunnen ook gelijk bepalen hoe hoog de bruto en de netto maandlasten worden.