Op de data 1 januari en 1 juli worden er vaak meerdere financiële veranderingen doorgevoerd. Ook dit jaar weer. Welke veranderingen zijn er doorgevoerd?

Op 1 juli worden de bedragen voor uitkeringen herzien en de huurprijzen worden vaak verhoogd. Een aantal veranderingen die jouw portemonnee kunnen raken lichten wij toe.

Het minimumloon is gestegen met 16,20 euro per maand

Het minimumloon voor werknemers vanaf 22 jaar is gestegen van 1.578 euro naar 1.594,20 euro bruto per maand. Dit heeft ook weer invloed op andere uitkeringen. Bijvoorbeeld de AOW, de ANW en de bijstandsuitkering zijn namelijk gekoppeld aan het minimumloon.

Het huren van een huis wordt weer duurder

Jaarlijks per 1 juli wordt er ook weer een stijging van sociale huurwoningen doorgevoerd. Het is aan de woningcorporaties om te bepalen hoeveel de huren werkelijk stijgen, zolang ze maar niet de maximale verhoging overtreffen. De verhoging mag maximaal 3,9 tot 5,4 procent bedragen. Welke maximum voor jou geldt is afhankelijk van de hoogte van het inkomen over het jaar 2016. Door hogere huurverhogingen voor huurders met een hoger inkomen, willen ze het wonen in sociale huurwoningen voor mensen met een hoog inkomen minder interessant maken. Deze huurders worden ook wel scheefhuurders genoemd.

Energie wordt per 1 juli duurder

De nieuwe variabele tarieven voor energie zijn weer ingegaan. Dit zal zorgen voor een verhoging van de energierekening. Het zal in totaal gaan om tientallen euro’s per jaar. Hier heb je geen last van als je een contract hebt afgesloten voor een bepaalde periode. Bijvoorbeeld voor één of twee jaren. Maar tegen een verhoging kun je iets doen. Vergelijk de energielasten en stap over naar een andere energieleverancier. Bij het overstappen heb je vaak recht op een hoge welkomstpremie. Deze krijg je niet als je bij de huidige leverancier blijft zitten.

Internetten en televisie kijken duurder

 

Ook internetproviders vinden 1 juli een mooie datum om een verhoging door te voeren. De omvang van de verhoging verschilt per provider, maar het gaat gemiddeld om een paar euro’s per maand, dus toch nog een paar tientjes per jaar.

Eerstejaars studenten betalen minder collegegeld

 

Voor het studiejaar 2018/2019 is het collegegeld gehalveerd voor eerstejaars studenten. Op deze manier wordt de financiële drempel om te studeren verlaagd. Voor studenten die een lerarenopleiding gaan volgen wordt ook het collegegeld in het tweede jaar gehalveerd. Door de verlaging wordt er een poging gedaan om de opleiding tot leraar interessanter te maken. Er gelden wel voorwaarden. Zo moet het de eerste keer zijn dat je de studie volgt. De Eerste Kamer heeft het voorstel net goedgekeurd.