In juni waren de huizenprijzen gemiddeld 8,9 procent (CBS) hoger ten opzichte van vorig jaar. Is het kopen voor starters nog wel mogelijk zonder hulp?

Zolang de huizenprijzen harder stijgen dan de gemiddelde lonen, komen er steeds minder starters die kunnen kopen. Voor steeds meer starters is een groot spaarvermogen onmisbaar. Hiermee kunnen ze een deel van de koopsom van een huis direct afrekenen. Dit geeft weer een grotere kans op het krijgen van een hypotheek. Maar als huizenprijzen met bijna 9 procent stijgen kun je daar ook met zeer goed sparen niet tegenop boksen. Dus toch maar hulp van de ouders inroepen?

Hoe kunnen de ouders bijspringen?

Er zijn meerdere manieren waarop ouders bij kunnen dragen. Ze kunnen zorgen voor een financiële injectie met een schenking tot maximaal 100.800 euro. Dit bedrag mogen ouders schenken zonder dat er schenkingsbelasting verschuldigd is. Het kan natuurlijk ook gaan om een schenking van bijvoorbeeld maar 10.000 euro. De kinderen kunnen ook een hypotheek afsluiten bij de ouders. Er wordt bijvoorbeeld 150.000 euro geleend bij de bank en 50.000 euro bij de ouders. De hypotheek bij de ouders wordt ook officieel bij de notaris vastgelegd. Daar kan gewoon de hypotheekrenteaftrek voor gelden. De derde optie is dat ouders garant staan bij de geldverstrekker. Als de kinderen de maandlasten niet meer kunnen opbrengen, worden de ouders aangesproken.

Vooral een hypotheek bij de ouders kan interessant zijn

Ouders kunnen vaak niet zomaar 50.000 euro schenken. De andere kinderen hebben dan bijvoorbeeld ook recht op een vergelijkbare schenking. Met een familiehypotheek kun je dit probleem tackelen en ouders kunnen ook nog een mooi rendement maken op het spaargeld. De ouders ontvangen namelijk fiscaal vriendelijk de hypotheekrente van de kinderen, en de kinderen kunnen de betaalde hypotheekrente weer aftrekken van het inkomen. Met jaarlijkse schenkingen kunnen de lasten voor de kinderen ook nog verlaagd worden.

Hoe kunnen ouders garant staan?

Waarschijnlijk gaat het inkomen van starters de komende jaren stijgen. Vooral in de eerste jaren is het inkomen vaak niet hoog genoeg om de benodigde hypotheek te krijgen. Bij het garant staan tekenen ook de ouders mee in de hypotheekakte. Hierdoor zijn de ouders hoofdelijk aansprakelijk voor de volledige hypotheekschuld. De ouders worden financieel getoetst voordat ze garant kunnen staan.

Met een schenking een huis kopen

Als aan de voorwaarden wordt voldaan is een schenking van maximaal ruim één ton mogelijk. De schenking moet wel gebruikt worden voor de eigen woning. De ontvanger van de schenking mag niet ouder zijn dan 40 jaar. Let goed op want het geld moet wel aantoonbaar gebruikt zijn voor de eigen woning.