Studeren kost geld. Zeker als de kinderen op kamers moeten om de gewenste studie te volgen. Hoeveel geld moet je hiervoor reserveren?

De studiefinanciering is voor veel studenten tegenwoordig een lening. Om te voorkomen dat jouw kinderen een studieschuld opbouwen kun je als ouders financieel bijspringen. Maar de kosten kunnen hoog oplopen. Welke kosten kun je rekening mee houden?

Wat kost het zelfstandig wonen voor studenten?

Hier is moeilijk één bedrag voor te noemen. Er zijn namelijk nogal wat afhankelijkheden. De grootste kosten hebben betrekking op het wonen. Volgens het Nibud kun je voor woonruimte uitgaan van een gemiddeld bedrag van 417 euro per maand. Voor boodschappen komen ze uit op een bedrag van 181 euro. Ook voor de overige kosten hebben ze een berekening gemaakt. Het komt neer op een totaalbedrag van 1.044 euro per maand. Dit is inclusief de zorgverzekering, studieboeken en abonnementen, maar daar komt het collegegeld nog bij. Ook is er nog geen rekening gehouden met schadeverzekeringen en bijvoorbeeld een laptop.

Hoeveel betaal je aan lesgeld of collegegeld?

Studenten vanaf 18 jaar zijn ook lesgeld of collegegeld verschuldigd. Hiervoor is de peildatum 1 augustus. Een student geboren op 09 augustus 2000 is voor het studiejaar 2018/2019 dus geen lesgeld of collegegeld verschuldigd. Voor studenten op het MBO bedraagt het lesgeld 1.155 euro en voor een hogeschool of universiteit 2.060 euro. Dit bedrag is dus gelijk al verschuldigd aan het begin van het schooljaar.

Welke verzekeringen zijn noodzakelijk?

Voor de studie uitwonende kinderen zijn meestal nog meeverzekerd op de aansprakelijkheidsverzekering van de ouders. Wel moet de student een inboedelverzekering hebben. De bezittingen moeten namelijk verzekerd zijn tegen inbraak en brand. Vanaf 18 jaar betalen jongeren voor de zorgverzekering. De premie hiervoor komt vaak ver boven de honderd euro uit. Vergeet het aanvragen van zorgtoeslag niet. Dit neemt al een groot deel van de premie voor de kosten weg.

Wat is er verder nodig voor de opleiding?

In de berekening van het Nibud is bijvoorbeeld geen rekening gehouden met een laptop en dure stages in het buitenland. Zo kunnen er ook nog andere van de studie afhankelijke kosten zijn waar je rekening mee moet houden. De berekening hieronder is dus maar een globale indicatie.

Wat kost een voor studie uitwonend kind?

Per maand komen de gemiddelde lasten uit op 1.044 euro. Per jaar gaat het om een bedrag van 12.528 euro. Voor een studie aan een hogeschool of een universiteit komt er dus nog 2.060 euro bij. In totaal kun je ongeveer uitgaan van een bedrag van 15.000 euro. Dit is zonder bijkomende kosten door bijvoorbeeld stages en een computer. Met een bijbaan kunnen studerende kinderen natuurlijk een deel van de kosten zelf opvangen.